FESTA DE SAN JOAN

Parròquia de Sant Joan de Labritga 24 juny 2017

«El Senyor des del si matern em va cridar, des de les entranyes de la mare va pronunciar el meu nom» (Is 49, 1).

1. Celebrar les festes dels sants és una cosa que ens fa bé: en aquesta ocasió reconeixem els caràcters de la seva vida, els ensenyaments que per a la nostra vida ens donen i ens ofereixen la seva ajuda i protecció perquè, com ells, caminem cap al cel vivint com Déu espera de cadascú de nosaltres en els nostres anys a la terra.

Celebrem avui la nativitat de sant Joan Baptista, titular d’aquest temple parroquial. En molts punts de la geografia nacional, al voltant del dia d’avui s’organitzen festes per honrar al sant, seguint tradicions centenàries. La figura de Joan ha calat profundament en l’imaginari cristià i en la simpatia del poble de Déu: parent de Jesús, asceta i místic, profeta valent i denunciador, predicador ardent de la conversió … Joan ha conquerit un lloc privilegiat en l’univers cristià.

En l’homilia vull destacar alguns dels trets que presenten els evangelis de Joan Baptista.

Les paraules del profeta Isaïes que hem escoltat a la primera lectura s’apliquen molt bé a aquesta gran figura bíblica que està entre l’Antic i el Nou Testament. En el gran exèrcit de profetes i justos d’Israel, Joan «el Baptista» va ser posat per la Providència immediatament abans del Messies, per preparar davant seu el camí amb la predicació i amb el testimoni de la seva vida.

2. L’objectiu del relat de l’evangeli és mostrar que Joan Baptista era un profeta i presentar-lo com a precursor de Jesús. En l’evangeli es presenten els elements per ressaltar que Joan és un elegit de Déu: els seus pares ancians i la mare estèril. A més, el nom de Joan ve de dalt, com a revelació, indicat per Déu. «No tinguis por, Zacaries, la teva dona, Isabel, et donarà un fill i li posaràs el nom de Joan» (Lc 1,13). Zacaries, complert el càstig, recupera la parla, i tots els veïns i parents queden impressionats. Es preguntaven: «Què serà d’aquest nen?» Perquè la mà de Déu era amb ell.

Seguint el que ens diuen els evangelis de Joan, trobem la seva acció emmarcada en el que diu el profeta Isaïes com a paraula de Déu: «Mira jo envio el meu missatger davant meu a preparar-me el camí». I també: «Veu d’un que crida en el desert: preparin el camí del Senyor, rectifiquin les senderes del nostre Déu». I com a precursor de Jesús: «Jo envio el meu missatger davant teu, a preparar el teu camí … ell serà veu que crida en el desert: preparin el camí del Alliberador, rectifiquin-li el camí ‘…».

Joan parlava molt clar; era, també, molt exigent amb si mateix. Hi havia renunciat a tot privilegi humà; Deia: «Després de mi ve un que és més fort que jo … Vegin que jo els bateig, però res més amb aigua; ell els inundarà d’Esperit Sant «. Una vegada que confessaven els seus pecats, ell els batejar per ell al Jordà.

En aquest quefer de predicació i baptismes, un dia veu acostar-se a un home enmig de la multitud del poble que li demana que ho bategi. És Jesús que s’acosta com un més al mig del poble exclòs, solidaritzant-se amb ells, assumint plenament la seva mateixa condició humana. Mateu relata que Joan es resistia a batejar Jesús, dient: «Sóc jo qui necessito que tu em bautices, i tu véns a mi? Jesús li respon: «Ara fes el que et dic doncs d’aquesta manera convé que realitzem la justícia plena». I aquí comença, amb la força de l’Esperit de Déu, la vida pública de Jesús «.

A l’evangeli de Joan (l’evangelista), es relata una trobada de Joan Baptista amb Jesús. En veure acostar-se a Jesús, diu: «Aquí està l’Anyell de Déu, el qui treu el pecat del món …». I l’endemà, estant ell amb dos dels seus deixebles, veient passar a Jesús, diu: «Aquí està l’Anyell de Déu». Els dos deixebles van seguir Jesús. Joan va continuar batejant i davant d’una polèmica entre els seus deixebles sobre l’activitat de Jesús, referma el seu missatge: «… Jo no sóc el Messies sinó que m’han enviat per davant d’ell … L’ha de créixer i jo disminuir».

Joan cau presoner d’Herodes qui per complaure un caprici d’Herodies, la filla de la seva dona, mana tallar el seu cap. Els seus deixebles van recollir el cadàver i van anar a explicar-ho a Jesús. Juan mor com un profeta, per denunciar la perversió de la conducta d’Herodes.

 

3. Aquests són, en breu, els trets que descriuen a Joan Baptista com a precursor del Messies i com a profeta. Jesús, també dóna testimoni de Joan, quan assenyala: «… Els asseguro, dels nascuts de dona, no ha sorgit encara algú més gran que Joan Baptista. I no obstant això, l’últim en el Regne del cel és més gran que ell «. (Mt 11,11)

Joan Baptista ens deixa el seu ensenyament a nosaltres, perquè seguim anunciant Jesús com a Messies, i seguim complint la funció de profetes, assenyalant la presència activa del Regne de Déu que vol establir la justícia i la fraternitat entre els seus fills.

4. Estimats germans i germanes, Joan Baptista era el missatger, el precursor: va ser enviat per preparar el camí a Crist. Què ens diu la figura de sant Joan Baptista precisament aquí, en aquest poble que porta el seu nom? Doncs que estem cridats a exercir aquest paper de «precursor» del Senyor entre totes les persones.

Poble de Déu que creus, esperes i mestresses agrada de nou amb alegria el do de l’Evangeli. Contempla, en aquest dia, a sant Joan Baptista, model perenne de fidelitat a Déu i al seu llei. Ell va preparar a Crist el camí amb el testimoni de la seva paraula i de la seva vida. Imítalo amb dòcil i confiada generositat.

Sant Joan Baptista és abans de res model de fe. Seguint les petjades del gran profeta Elies, per escoltar millor la paraula de l’únic Senyor de la seva vida, ho deixa tot i es retira al desert, des d’on dirigirà la invitació a preparar el camí del Senyor (cf. Mt 3, 3 i paral·lels) .

És model d’humilitat, perquè a quants ho consideren no només un profeta, sinó fins i tot el Messies, els respon: «Jo no sóc qui penseu, sinó que ve després de mi un a qui no sóc digne deslligar les sandàlies» (Ac 13, 25 ).

És model de coherència i valentia per defensar la veritat, per la qual està disposat a pagar personalment fins a la presó i la mort.

Amics i germans que acolliu en nom de Sant Joan, seguiu sent fidels a l’Evangeli i doneu-ho a tots perquè siguin feliços complint-. Moltes persones d’aquí al llarg de tots els segles han caminat amb plena fidelitat a Crist; molts d’ells han portat la seva coherència fins al sacrifici que fes falta fer, conscients que un sacrifici passa després a una felicitat. A l’escola de Crist, seguint les petjades de sant Joan Baptista, dels sants i dels màrtirs d’aquesta terra, tingueu també vosaltres, estimadíssims germans i germanes, la valentia de posar sempre en primer lloc els valors espirituals.

Als joves d’aquí els dic amb amor i ajuda:
Vosaltres, estimats joves, sigueu forts i lliures. No us deixeu enganyar per miratges de felicitat barata. Seguiu el camí de Crist: certament, Crist és exigent, però pot fer-vos agradar el sentit ple de la vida i la pau del cor.

Vosaltres, benvolguts pares, prepareu el camí del Senyor davant els vostres fills. Eduqueu amb amor i doneu-los un bon exemple de coherència amb els principis que ensenyeu. I vosaltres, els que teniu responsabilitats educatives i socials, sentiu-vos compromesos a promoure sempre el desenvolupament integral de la persona humana, cultivant en els joves un profund sentit de justícia i solidaritat amb els més febles.

Deja tu comentario