FESTA DE SANT BARTOMEU APOSTOL. 24 agost 2015

Avui celebrem la festa d’un Sant, Sant Bertomeu, apóstol i màrtir, i amb aquest motiu ens reunim celebrant l’Eucaristia, activitat que fa real i autèntica la presència de Jesús entre nosaltres i amb nosaltres, una presència que és un do, un regal, però al mateix temps, una responsabilitat. Una responsabilitat perquè, escoltant les seves paraules, estem cridats a posar-la en pràctica, a organitzar la nostra vida, les nostres opcions, els nostres desitjos d’acord amb ella.

Així van fer els sants, i així som cridats a fer nosaltres. Tots nosaltres. Així, els sants ens estimulen amb el seu exemple en el camí de la vida i ens ajuden amb la seva intercessió, de manera que animats per la seva presència encoratjadora, lluitem sense desanimar-nos en la carrera i aconseguim, com ells, la corona de glòria que no es marceix.

Hem d’imitar les virtuts heroiques dels sants. Ells ens ensenyen a interpretar l’Evangeli evitant així acomodar-lo a la mediocritat i a les desviacions de la cultura. Per exemple, en veure com els sants estimen l’Eucaristia, a la Verge i als pobres, podem entendre fins a on pot arribar l’amor en un cor que s’obri a la gràcia. En venerar els sants donem glòria a Déu de qui procedeixen totes les gràcies.

Els sants són mestres per a cadascun de nosaltres.

 

Sembla que Bartolomé és un sobrenom o segon número que li SER afegit a super antic número que era Natanael (que significa «regal de Déu»).

El dia en què Natanael o Bartomeu es va trobar por primera vegada a Jesús VA SER per a tota sumi vida una data memorable, totalment inoblidable. L’evangeli de Sant Joan la narra de la següent manera: «Jesús es va trobar a Felip i li Va dir:» Segueix-me «. Felip es va trobar Natanael i li Va dir:» Hem trobat aquell a qui van anunciar Moisès i els profetes. Es Jesús de Natzaret «. Natanael li va respondre:» És que de Natzaret no puede sortir res de bo? «Felip li Va dir:» Vine i veuràs «. Va veure Jesús que s’acostava Natanael i Va dir d’ell:» Aquí Tenen a un autèntic israelita, un home que no engany «Natanael li va preguntar:» ¿Des Quan em coneixes? «Li va respondre Jesús:» abans que Felip et cridés, Quan tu estàveu allà sota l’arbre, jo et vaig veure «. Li diu Natanael:» Mestre, Tu ets el Fill de Déu, Tu ets el Rei d’Israel «. Jesús li contesta: «Per haver dit que no et vaig veure sota l’arbre, creus? Et assegura que veuràs als àngels del cel baixar i pujar voltants del Fill de l’Home. «(Jn. 1,43)

Felip, el primer que va fer en experimentar l’enorme goig de ser deixeble de Jesús SER anar a convidar a un gran amic al fet que es fes también seguidor de tan excel·lent mestre. Era una torxa que va encendre a una altra torxa. Però El nostre sant al Sentir que Jesús era de Natzaret (aúnque no era d’aquest poble sinó de Betlem, però la gent creia que havia nascut allà) es estranya, perquè aquest era un dels més Petits i ignorats poblets del país, que ni tan sols aparec en els mapes. Felip no li discutiré super pregunta pessimista sinó només li va fer una Proposta: «Vine i veuràs quin gran profeta es!»

I tan aviat com Jesús va veure que el nostre sant se li acostava, va dir d’ell un elogi que qualsevol de nosaltres envejaria: «Aquest sí que és un autèntic israelita, en el qual no hi ha engany». El jove deixeble s’admira i li pregunta des de quan el coneix, i el Diví Mestre li afegeix alguna cosa que li va a commoure: «Allà, sota un arbre estaves pensant què seria de la teva vida futura. Pensaves: Què voldrà Déu que jo sigui i que jo faci? Quan estaves allà en aquests pensaments, jo t’estava observant i veient el que pensaves «. Aquella revelació ho va impressionar profundament i el va convèncer que aquest sí que era un veritable profeta i un gran amic de Déu i emocionat va exclamar: «Mestre, Tu ets el fill de Déu! Tu ets el Rei d’Israel! Meravellosa proclamació!

Probablement estava meditant molt seriosament allà baix de l’arbre i demanant-li a Déu que li il·luminés el que devia fer en el futur, i ara ve Jesús a dir-li que El va llegir els seus pensaments. Això el va convèncer que es trobava davant d’un veritable profeta, un home de Déu que fins llegia els pensaments. I el Redemptor li va afegir una notícia molt afalagadora. Els israelites es sabien de memòria la història del seu pare Jacob, el qual una nit, desterrat de casa, es va dormir al costat d’un arbre i va veure una escala que unia la terra amb el cel i munts d’àngels que baixaven i pujaven per aquesta escala misteriosa. Jesús explica al seu nou amic que un dia veurà a aquests mateixos àngels envoltar el Fill de l’Home, a aquest salvador del món, i acompanyar-lo, en pujar gloriós a les altures.

El nostre sant va ser un deixeble incondicional d’aquest enviat de Déu, Crist Jesús. Amb els altres 11 apòstols va presenciar els admirables miracles de Jesús, va sentir els seus sublims ensenyaments i rebre l’Esperit Sant en forma de llengües de foc.

Un llibre molt antic, i molt venerat, anomenat el Martirologi Romà, resumeix així la vida posterior del sant d’avui: «Sant Bartomeu va predicar l’evangeli a l’Índia. Després va passar a Armènia i allí va convertir a moltes gents. Els enemics de la nostra religió el van martiritzar llevant-li la pell, i després li van tallar el cap «.

Per Sant Bartomeu, com per a nosaltres, la santedat no es basa en fer miracles, ni en enlluernar als altres amb gestes extraordinàries, sinó a dedicar la vida a estimar Déu, a fer conèixer i estimar més Jesucrist, ia propagar la seva santa religió , i en tenir una constant caritat amb els altres i tractar de fer a tothom el major bé possible

Deja tu comentario