FESTA DE SANT MIQUEL ARCANGEL. 29 setembre 2015

Aquest poble, que té el nom de l’Arcàngel Sant Miquel celebra avui la seva festivitat, la seva festa patronal, i és una festa que ens mou a veure a Sant Miquel, a acollir la seva ajuda i els seus ensenyaments, i sent el dia de la Parròquia, doncs que aquesta parròquia que porta el seu nom es reafirmi com a parròquia, Considerarem doncs, aquests dos aspectes: el que Sant Miquel aporta a la nostra vida i el que una parròquia, i en concret aquesta parròquia aquesta crida a ser.

Des de fa diversos segles, gairebé amb tota certesa des del segle XIV existia un temple al quartó de Balansat dedicat a Sant Miquel i dependent de l’única parròquia que llavors hi havia a Eivissa i Formentera, la Parròquia de Santa Maria a Dalt Vila.

I qui és aquest Sant Miquel al qual estava dedicada aquesta capella, des de 1785 parròquia?

Sant Miquel és un dels set arcàngels i està entre els tres els noms dels quals apareixen a la Bíblia. Els altres dos són Gabriel i Rafael. La Santa Església dóna a Sant Miquel el més alt lloc entre els arcàngels i l’anomena «Príncep dels esperits celestials», «cap o cap de la milícia celestial». Sant Miquel Arcàngel apareix tant en l’Antic Testament com en el Nou Testament. En l’Antic Testament, Sant Miquel Arcàngel és esmentat diversos textos. En Daniel 10:13, se l’anomena «Miguel, un dels prínceps de primer rang». En Daniel 12:21 és «Miguel, el capità de vostès». En Daniel 12: 1, és «Miquel, el gran príncep protector». En Josuè 5: 13-15 és «Capità dels Exèrcits del Senyor». En el Nou Testament, Sant Miquel Arcàngel és esmentat en Apocalipsi 12: 7-9 quan diu que «Miquel i els seus àngels» van combatre al drac o Satanàs. Encara que només en Judes 1: 9 se li esmenta amb el títol de arcàngel, el seu paper de cap dels exèrcits de Déu, capità i príncep en l’Antic Testament ho destaquen entre els altres àngels.

La cristiandat des de l’Església primitiva venera Sant Miquel com l’àngel que va derrotar a Satanàs i els seus seguidors i els va fer fora del cel amb la seva espasa de foc.

Se’ns presenta Sant Miquel com abans de res, l’enemic de Satanàs. També és l’àngel de la mort ja que es diu que li ofereix a les ànimes l’oportunitat de redimir-abans de morir. I la seva tercera tasca és la de pesar les ànimes en una balança perfecta al dia del Judici Final. És també el guardià de l’Església universal.

Personatge, doncs, interessant, i la seva festa, mitjançant la reflexió de les seves referències, pot ser una bona ajuda per a la nostra vida. Sant Miquel ja que és una de les ajudes amb què podem comptar per fer front al dimoni; Jesús, ens ho expliquen els Evangelis, va tenir, com qualsevol home, les provocacions i temptacions del dimoni però les va vèncer. Nosaltres hem de tractar de vèncer-les també per ser com Déu, per al nostre bé, vol que siguem, ja que no hi ha res que ens demani Déu que no sigui a favor nostre.  Sant Miquel ens guarda i ens defensa en totes les incursions del dimoni, al llarg de la nostra navegació per la vida.

Sant Miquel és també guardià de l’Església. La tradició catòlica ha reconegut des de fa temps a Sant Miquel com el protector i guardià de la mateixa Església i l’àngel del Santíssim Sagrament. El paper de Sant Miquel com a protector i guardià ha portat també al disseny de les estàtues que el representen, en els ensenyaments catòliques, com a guardià de l’Església i els seus principis; és vist com a lluitador en la batalla en curs contra l’engany de Satanàs, acudint en ajuda dels fidels quan ens encomanem a ell. Diverses oracions catòliques i les novenes fan una crida a ell per a la seva protecció. El paper del tutor i protector de l’Església (vist com la Casa de Crist) es reflecteix en les oracions catòliques a Sant Miquel.

La celebració de la festa de Sant Miquel, doncs, és una cosa que pot ser d’ajuda per a la nostra vida: aprofitem-i que no sigui un dia més de l’any, sinó un pas el nostre més cap endavant, però cap endavant cap a on hem d’anar.

I avui és també el Dia d’aquesta Parròquia. Un dia per a fomentar la consciència de la nostra pertinença a l’Església, concretada en la vinculació de cada un a la seva pròpia parròquia. Cada un hem estat cridats a ser membres del Poble de Déu, un poble els membres han d’estar units en l’amor recíproc i que té l’encàrrec de servir i transformar cap al bé al món, amb l’ajuda i la llum de l’Evangeli.

En tot l’any cada parròquia ens ofereix la celebració de l’Eucaristia, l’anunci de la Paraula de Déu, la pràctica dels sagraments, l’exercici de la caritat.

A cada parròquia es donen les catequesis dels nens que es preparen per rebre la Primera Comunió, dels joves que es preparen per rebre el Sagrament de la Confirmació, la formació cristiana de les parelles que pensen contraure el sagrament del matrimoni en els pròxims mesos ; els catequistes i responsables d’evangelització adquireixen la seva formació per exercir de la millor manera possible el seu servei, les activitats de les Càritas a cada parròquia promouen que l’amor i l’ajuda que Déu vol donar i oferir arribi a través dels fidels.

La parròquia, un cop iniciada la nostra fe, la manté i enforteix. Formant part d’una parròquia, hem de preguntar-nos: què fem nosaltres pels altres? Cada un de nosaltres ha rebut dons de Déu i com ens ensenya la paràbola dels talents (Mt 25, 14 i ss.) Un no ha de guardar aquests dons, sinó que els ha de fer fructificar en el sentit pel qual Déu ens els parlat . Tots hem rebut dons de Déu i per això, cadascú pot aportar alguna cosa als altres en la pròpia comunitat parròquia. És viva i gran una parròquia en la qual tots col·laboren: obrers, catequistes, membres del cor, conservadors dels edificis, membres de les associacions, etc.

Aquesta festa, ja que ha de provocar ha de provocar en cadascun una reflexió de la pertinença a la pròpia parròquia, reconèixer amb gratitud el que hem rebut de Déu i fer-lo servir i oferir-lo alservei de la comunitat parroquial. Per això és una bona ocasió de preguntar-nos: en què puc servir i ajudar?

Que la celebració, doncs, avui, un any més de la festa d’aquesta Parròquia ens ajudi a tots a aprendre més de Sant Miquel, a estimar més i a ser membres vius de la Parròquia

Deja tu comentario