JUBILEU SACERDOTAL A L’ANY JUBILAR DE LA MISERICÒRDIA S.I. Catedral d’Eivissa divendres, juny 3, 2016 Solemnitat del Sagrat Cor de Jesús

1.- Avui, a tota l’Església universal se celebra la Solemnitat del Sagrat Cor, i nosaltres, units a tots els nostres germans sacerdots de tot el món que en aquests dies, abans d’ahir, ahir i avui, estan celebrant el Jubileu Sacerdotal amb el Papa Francesc, ens hem reunit en aquesta Església Catedral de la nostra Diòcesi, per celebrar també aquest Jubileu.

Amb alegria i responsabilitat hem començat, des del passat mes de desembre, l’Any Jubilar de la Misericòrdia. Amb alegria pel que és i ens produeix la misericòrdia divina; amb responsabilitat perquè, hem de ser misericordiosos com Déu és misericordiós amb nosaltres i, alhora, ser instruments eficaços perquè els fidels que a cada un Déu ens ha confiat, gaudeixin de la misericòrdia de Déu i siguin misericordiosos. Quina belles seran Eivissa i Formentera si coneixen, gaudeixen, viuen i transmeten la misericòrdia de Déu! I, en gran part, això és responsabilitat nostra: forma part de la missió que ens va ser encomanada amb la nostra ordenació sacerdotal i que en els anys del nostre servei aquí a la terra hem de posar bé en marxa.

Déu ens ha promès que ens donarà Pastors segons el seu cor. Així ho llegim en Jeremies 3, 15. I així, complint aquest encàrrec que li ha donat Déu, el Papa Francesc ens ha fet un regal meravellós i assenyalat una tasca fenomenal convocant aquest Jubileu que ens recorda que el Cor de Jesús és el rostre, l’expressió de la Misericòrdia de Déu. No hi ha dubte que contemplant el Cor de Jesús, un Cor que va ser traspassat i del que va brollar sang i aigua, descobrim en Ell una font inesgotable de Misericòrdia: l’amor i la tendresa de Déu brollen del Cor de Jesús, un Cor que es va fer carn com la nostra, indicant-nos així que nosaltres podem i hem de ser d’aquesta manera.

2.- El fet que tinguem aquesta trobada el nostre en aquest dia, festa del Sagrat Cor, dins el mes dedicat al Sagrat Cor ens podem preguntar: ¿què és la devoció al Sagrat Cor de Jesús? Podem veure que ha existit des dels primers temps de l’Església, meditant en el Cor obert de Jesús d’on va sortir sang i aigua (Jo 19,34). El Cor de Jesús simbolitza i expressa l’amor misericordiós cap a nosaltres, un amor totalment desinteressat cap a si mateix: no és en benefici seu sinó en benefici cap a nosaltres.

Amb el seu exemple i amb la seva acció el Cor de Jesús fa néixer l’Església i obre les portes del cel. Així, amb el seu regnat estableix la civilització de l’amor, vencent a l’odi, les males passions i les pulsions de violència.

La paraula devoció sabeu que vol dir dedicar-se, lliurar-se a la persona estimada. Devoció, doncs al Cor de Jesús és lliurar-se, apropar-se a Jesús mateix que ens manifesta el seu amor per nosaltres i ens mostra el seu cor com a símbol d’aquest amor. I acostar-se a Jesús de forma eficaç, clara i conscient en la nostra vida a la terra és una cosa gran, feliç, meravellós.

L’Església, entre les moltes coses que ens presenta i ofereix per al nostre bé ens convida i anima a aquest lliurament i proximitat a Jesús, coneixent-lo més i millor, honrándole i servint-li, la qual cosa és una perfecció i un enviament cap a la pràctica de la caritat i l’amor als altres.

Només cal fer una ullada ràpida i veiem que al món hi ha tristesa, hi ha guerres i persecucions, que provoquen tantes emigracions, conflictes, desengany, desencant. En una societat en què de vegades falta tant d’amor, a la descobrim de vegades tantes agressions, tantes persecucions, mentre veiem a tantes persones que són víctimes de la manca d’amor i respecte dels seus germans, recórrer a l’amor de Déu manifestat en el sagrat Cor pot ser l’ajuda que necessitem per viure bé i col·laborar al fet que els altres puguin viure bé per la pràctica i la difusió de l’amor que veiem en el Cor de Jesús. Tots els cristians, i començant i animant això nosaltres, els sacerdots, estem cridats de forma especial a viure generant entusiasme i misericòrdia en el nostre món, i fer això des de l’alegria, la responsabilitat i el convenciment que el Cor de Jesús ens estima.

El mes de juny està dedicat al Sagrat Cor. Celebrant avui la seva festa voldria que això ens mogués a tots a ser propagadors, continuadors de la devoció al Sagrat Cor de Jesús als nostres fidels. Quan un entri moltes de les nostres parròquies, allà hi ha la imatge del Sagrat Cor. ¿És una decoració només? Seria un error gran per part nostra que fos així.

Tant de bo que nosaltres, i els nostres fidels animats per nosaltres, ens dirigírem contínuament a Ell amb les oracions populars: «Jesús, mans i humil de cor, feu el nostre cor semblant al Teu»; «Sagrat Cor de Jesús, en vós confio».

Amb la devoció, que com he dit abans, és dedicar-se i lliurar-se a la persona estimada, al Sagrat Cor de Jesús es pot omplir la nostra vida d’alegria i il·lusió, de ganes d’evangelitzar, de ganes de servir i ajudar els altres. El nostre món, sigui conscient o no, té necessitat de Crist, i per això és tasca de tots els creients portar el món cap a Crist, apropar als homes i les dones del nostre ambient al cor de Crist. Que aquesta devoció al Cor de Jesús sigui una de les nostres característiques.

3.- I ara una mica de reflexió sobre l’any jubilar. La contemplació del Cor de Jesús ens fa descobrir una font inesgotable de misericòrdia: l’amor i la tendresa de Déu brollen del Cor de Jesús, que és la misericòrdia encarnada.

Aquesta misericòrdia de Jesús, feta per encàrrec del Pare, no és una teoria, sinó una cosa que és la vida, l’activitat, la paraula de Jesús. Jesús no va passar mai de llarg sinó que davant qualsevol amb qui es troba, s’atura i atén en el que necessita. Així, les curacions dels malalts, donar la vista al cec de Jericó, als dos cecs de Cafarnaüm, al de Betsaida, el cec de naixement a Jerusalem. I en la doctrina ensenya la misericòrdia, com en la paràbola del bon samarità.

Aquest any, doncs, de la Misericòrdia ha de ser un temps en què veient com estima el Cor de Jesús, així estimi el nostre cor: és el que hem de demanar en la pregària: Jesús, mans i humil de Cor, feu el nostre cor semblant al teu «.

Jesús és misericordiós perquè és benèvol i humil. Tenim, doncs, molta tasca en aquest any. No perdem el temps. Posem-nos en mans a l’obra. Nosaltres, els sacerdots, hem de procurar es les mans, els peus, els ulls de Jesús enmig dels nostres germans: visquem així la realitat, i així sigui un any especialment de gràcia

Deja tu comentario